Ontwikkeling poëzie-app DichtBij

admin

DichtBij: de eerste poëzie-app die gedichten maakt op basis van je persoonlijke situatie

Met de interactieve poëzie-app ‘DichtBij’ verkennen dichter Mark Boog en vormgever John van der Wens de grens tussen poëzie en automatisch gegenereerde data. Tot op heden leverden algoritmes geen literatuur op, maar ‘machineversjes’. ‘DichtBij’ brengt hier verandering in. De app laat zien dat algoritmes onder regie van een dichter juist wel sterke poëzie kunnen voortbrengen. Actuele poëzie nog wel: de locatie van de gebruiker wordt gebruikt, de tijd van het jaar, de weersomstandigheden – de laatste krantenkoppen zelfs, en nog veel meer.

Het idee van de app is simpel: druk op de knop, maak een foto en je krijgt een op jouw actuele situatie toegesneden gedicht. Je kunt de foto veranderen, of vervangen door een andere (uit je galerij of uit het archief), maar het gedicht niet: dat is uniek voor elke locatie en elk tijdstip. Deel het gedicht op sociale media of bewaar het voor jezelf.

‘DichtBij’ stelt indirect vragen over moderne technologie, privacy en poëzie. Waarom drukte je op de knop? Wat weet je telefoon of je iPad eigenlijk over je? Wat kan poëzie zeggen over het hier en nu? Maar vooral levert ‘DichtBij’ altijd en overal unieke gedichten. Of je nu op een grijze ochtend op de trein staat te wachten of uitkijkt over een zonovergoten strand, of je ’s avonds laat in je eigen huiskamer zit of tijdens de lunch in het park: elke situatie levert een nieuw gedicht op.

Download ‘DichtBij’ hier:

iOs: http://apple.co/2gjr6S1

Android: http://bit.ly/2h1WsuZ